Błyskawiczne ciepłe placuszki o ładnym, złoto-żółtym kolorze. Podajemy z jakimś ostrym sosem (pomidorowym, paprykowym) lub z plastrami pomidorów i kwaśną śmietaną. Wielbiciele dań słodkich niech poleją śmietaną i posypią cukrem z cynamonem.
Przepis na Placuszki z dyni >>
Uwielbiam placki ziemniaczane, a najbardziej, jeśli są oryginalne i z grubo tartych kartofli. Dokładnie takie, jak te.
Przepis na Placki ziemniaczane ze szpinakiem >>
Najukochańsze danie mojego dzieciństwa. Ciekawa rzecz, że leniwki smakują najlepiej, jeśli są zrobione z lekko kwaśnego sera. Ale w naszych czasach ciężko już taki dostać...
Przepis na Leniwki (najlepsza rzecz na świecie) >>
Wspaniałe danie z działu "comfort food". W różnych krajach podaje się babkę z różnymi dodatkami - w Polsce z kwaśną śmietaną, a w Estonii z żurawinami.
Przepis na Babka ziemniaczana >>
Gromperekichelcher - tak nazywają się te placki w Luksemburgu (ale nie podejmuję się napisać tego fonetycznie...); można je kupić u ulicznych sprzedawców. Rozgrzewają!
Przepis na Luksemburskie placki ziemniaczane >>
Papryki trochę typu "przegląd tygodnia", ale to nadzienie okazało się wyjątkowo udane. Najlepiej sprawdzają się jasnozielone papryki tureckie, choć za pierwszym razem użyłam świeżych zielonych papryczek jalapeno - i to było świetne, ale nie każdy lubi pikantne dania...
Przepis na Świetne nadziewane papryki >>